Špaldová vánočkavytisknout
recept
1 v.j. = 25 g
Ingredience:
500 g špaldové hladké mouky
30 g čerstvého droždí
90 ml slunečnicového oleje
80 g stévie kristalle 1:1
¼ l mléka
2 žloutky
¼ lžičky soli
1 tableta nešumivého celaskonu
vanilka, citrónová kůra, špetka muškátu
60 g loupaných mandlí
60 g rozinek
papír na pečení, žloutek na potření, mandlové lupínky na posypání
Postup:
Mandle pokrájíme na nudličky, rozinky spaříme a necháme okapat. V míse smícháme mouku, kristalle, sůl, strouhanou citrónovou kůru, rozdrcený celaskon a koření. V mléce rozkvedláme vejce a droždí a spolu s olejem vše postupně smícháme s moučnou směsí. Těsto vypracujeme ručně nebo v kuchyňském hnětači. Nakonec na válu zapracujeme rozinky a mandle.
Těsto dáme do mísy a necháme přikryté zvolna vykynout. Když zdvojnásobí objem, dáme na vál, zlehka propracujeme, utvoříme prameny a spleteme ve vánočku. Každou vrstvu vánočky potřeme vejcem rozšlehaným s trochou mléka. Přeneseme vánočku na plech vyložený papírem na pečení a dáme znovu vykynout. Nakonec potřeme vánočku zbylým rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě (200°C) nejprve zprudka. Když povrch vánočky lehce zrůžoví, snížíme teplotu na 155 až 160°C a vánočku zvolna dopečeme. Propečení zkontrolujeme vpichem špejle. Prochladlou vánočku zabalíme do potravinové fólie a necháme den, dva zaležet.